Każda restauracja musi brać pod uwagę różne opcje swojej działalności, różne profile i różne działania, które musi podjąć podczas realizowania swoich zadań i swoich funkcji.
Restauracja, szczególnie dobra restauracja zakłada w sobie przygotowywanie posiłków dla swoich gości. Wszystkie posiłki powinny być przygotowywane na świeżo. Powinny być gotowane wówczas, gdy tylko klient sobie to zamówi, gdy zażyczy sobie tego właśnie dania. Nie powinno ono czekać na klienta, ale to klient powinien czekać na danie.
Jednak, do każdej dobrej restauracji zakupy powinny być robione rano. Rano w sklepach są świeże produkty, dzięki czemu do restauracji mogą trafić również świeże. Jednak, sposób ich przechowywania ma ogromne znaczenie dla zachowania ich świeżości przez cały dzień.
Do tego służy szafa chłodnicza. Oczywiście, zakupy powinny być robione co dzień, bo to gwarantuje ich świeżość i co za tym idzie, również smak. Jednak, w restauracji, w kuchni towar powinien być przechowywany w odpowiednio przygotowanej chłodni lub szafie chłodniczej. Nie popsuje się w ciągu dnia, zachowa świeżość i nawet ten klient, który przyjdzie na kolację, nie na obiad, również dostanie jedzenie smaczne, zdrowe i świeże.
Takie podejście gwarantuje klientów, którzy nie tylko przyjdą, ale również wrócą i jeszcze przyprowadzą znajomych.