Codziennie pojawiają się nowe informacje o zbawiennych właściwości zbóż, które spożywały nasze babki. Reklamy wspominają o naturalności i wychwalają starożytne rośliny. Komu ufać? Jaką mąkę wybrać? Te pytania trzeba traktować z dystansem. Nie ma wątpliwości, iż żadne z dostępnych zbóż nie będzie spełniało wszystkich potrzeb pokarmowych człowieka. Warto jednak przyjrzeć się ciekawej propozycji, jaką jest mąka gryczana.
Bez glutenu, bez zmartwień
Współcześnie coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu czy chorobę zwaną celiakią. Mączne przetwory, takie jak nasz powszedni chleb, stanowią istotną część diety większości Polaków. Niektórym trudno z nich zrezygnować. Na szczęście z pomocą przychodzą tutaj takie mąki, jak właśnie ta produkowana z gryki. Naturalnie nie zawiera ona glutenu!
Mąka gryczana zatem świetnie sprawdzi się w różnego rodzaju zdrowych wypiekach. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jak i błonnika. Są to niezwykle cenne składniki odżywcze. Błonnik pomaga w regulacji trawienia i może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Zamieniając rutynę mąki pszennej na zróżnicowane właściwości mąki gryczanej nie tylko ominiesz problem glutenu, ale także wzbogacisz każdą potrawę.
Mąka dla cukrzyków
Kolejno wśród właściwości mąki gryczanej wymienia się jej wyjątkową obfitość w składniki mineralne, takie jak:
- magnez,
- fosfor,
- mangan,
- cynk,
- żelazo.
Gryka stanowi ponadto bogate źródło rutyny, która znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. W ten sposób może pomagać w poprawie krążenia krwi oraz wzmacniać naczynia krwionośne. Co jednak ważniejsze i częściej wymieniane, ten rodzaj mąki ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (na poziomie 40), co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Może okazać się cennym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę.
Poza niskim ig mąka gryczana posiada też swój niepowtarzalny, nieco orzechowy smak. Jest zatem dużo bardziej aromatyczna niż mąka pszenna. Nie jest to wybór dla każdego, ale wielu może pomóc nie tylko w kuchni, ale i w kwestii zdrowia.