Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma dziedzinami, jakie musimy zgrać i których musimy pilnować. Nie bez powodu zarządzanie w gastronomii jest jedną z trudniejszych dziedzin. Jako managerowie lokalu musimy doglądać logistyki towarów oraz stanu zatrudnienia i kwalifikacji pracowników. Lokal, który przynosi zyski, nie opiera się wyłącznie na dobrej kuchni.
Co należy do obowiązków szefa lokalu gastronomicznego?
Do obowiązków szefa lokalu gastronomicznego należy:
-dobór kadry pracowniczej i zarządzanie nią,
-logistyka produktów spożywczych,
-dbanie o kompletne wyposażenie drobne,
-pilnowanie terminów serwisu maszyn (chłodniczych, dystrybutorów z napojami itp.),
-kontrola produktów spożywczych pod kątem daty przydatności do spożycia.
Obowiązków jest wiele, a zapewne jeszcze parę by się znalazło, które należy wykonywać.
Jak zwiększyć rentowność lokalu?
Rentowność lokalu możemy zwiększyć poprzez dobrze przemyślane zakupy. Warto jest inwestować w towar najwyższej jakości, ale wtedy jeśli będzie to zauważone przez naszego klienta. W innych przypadkach możemy po-oszczędzać, robiąc zakupy w hurtowni gastronomicznej. Hurtownia gastronomiczna jest nam w stanie zaoferować:
– produkty spożywcze,
– asortyment kuchenny: lejki kuchenne, noże, deski do krojenia, szpikulce do lodu, wyciskarki do owoców,
– ubrania pracownicze: zapaski, fartuchy,
– wyposażenie sali: talerze, obrusy serwety itp.