Warto mieć świadomość, że obecnie wybór szafy chłodniczej jest znacznie prostszym zadaniem niż mogłoby się wydawać. Należy bowiem wiedzieć, jakie kwestie powinno się uwzględnić przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Umiejscowienie agregatu w szafach chłodniczych.
Bardzo istotną kwestią jest umiejscowienie agregatu w omawianym produkcie. Godny uwagi jest fakt, że obecnie w sprzedaży znajdują się urządzenia z dolną, a także górną sprężarką. Pierwszy sposób umieszczenia systemu chłodniczego umożliwia właścicielowi lokalu zaoszczędzić dużo miejsca. Z kolei drugie rozwiązanie będzie charakteryzowało się zwiększoną wysokością.
Jaką klasę klimatyczną powinna posiadać szafa chłodnicza gastronomiczna?
Wspomniana klasa klimatyczna ma bardzo duży wpływ na to, w jakim otoczeniu urządzenie będzie mogło pracować bez żadnych problemów. Szafy chłodnicze, które zostały wyprodukowane w 3 klasie klimatycznej będą działały niezawodnie w temperaturze otoczenia wynoszącej od +16°C do +32°C. Z kolei produkty w czwartej klasie od +18°C do +38°C. Różnice w temperaturach mają znacznie większe znaczenie niż mogłoby się wydawać.
Jaki rodzaj chłodzenia powinna mieć szafa chłodnicza gastronomiczna?
Omawiane produkty mogą posiadać system chłodzenia dynamiczny, a także grawitacyjny. W przypadku systemu grawitacyjnego ciecz chłodząca będzie przemieszczała się praktycznie bez żadnego wspomagania. Z kolei w drugiej wersji gaz będzie przepychany przez wentylatory.
Cena
Nie jest zalecane sugerowanie się tylko i wyłącznie ceną. Zdecydowanie bardziej miarodajnym parametrem będzie stosunek wspomnianej ceny do jakości. Warto bowiem wiedzieć, że bardzo często wystarczy dołożyć kilkaset złotych, by cieszyć się kilka razy lepszym produktem. Rekomendowane jest zaopatrywanie się tylko i wyłącznie w urządzenia renomowanych producentów.
Więcej na stronie.