Ostatnimi laty obserwowany jest umacniający się trend, jakim jest zamiłowanie do kulinariów i sztuki gastronomicznej. Z pewnością duży wkład w to mają popularne programy kulinarne oraz coraz powszechniejszy dostęp do wyjątkowych produktów spożywczych.
Aby jednak profesjonalnie przygotowywać potrawy, trzeba dysponować odpowiednią wiedzą i odpowiednim sprzętem. Przykładowo, niewiele osób, które nie są zawodowo związane z kuchnią wie, co to są „pojemniki GN„. Otóż GN jest skrótem od Gastro Norm i oznacza standardowe rozmiary pojemników, które są stosowane przez profesjonalistów. Większość sprzętów AGD także posiada oznaczenie, jakie maksymalnie duże pojemniki zmieszczą się na przykład w danej chłodziarce.
Zdecydowaną przewagą pojemników GN nad ceramicznymi czy zwykłymi garnkami jest fakt, że są wykonane z poliwęglanu lub stali nierdzewnej. Zatem nie wchłaniają smaków i zapachów, bardzo łatwo utrzymać je w higienicznej czystości oraz mogą być używane w bardzo niskich oraz wysokich temperaturach, nawet do 400 stopni. W przeciwieństwie do żaroodpornego szkła nie stwarzają zagrożenia, jakim jest pękniecie powierzchni czy rozbicia naczynia. Raz zakupione będą służyć przez wiele lat. Z tych powodów znajdują zastosowanie nie tylko w profesjonalnych, ale także prywatnych kuchniach wymagających kulinarnych mistrzów.